Slovo čokoláda má původ v aztéckém slově xocolātl, jež má stejný význam. Je to jedna z nejpopulárnějších sladkostí na světě. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrnek tropického kakaového stromu Theobroma cacao.
Původním místem výskytu kakaovníku je tropický deštný prales, povodí Amazonky a Orinoka. Původní obyvatelé střední Ameriky považovali kakaové boby za dar Bohů. Za původní pěstitele kakaovníku jsou považováni Aztékové, Mayové a Olmékové.
Mayové rozšířili pěstování do dalších oblastí Střední Ameriky. Kakaový bob měl kromě zemědělského významu i význam náboženský.Chápali kakaový bob jako symbol plodnosti a úrody. Už Mayové s kakaem obchodovali a používali jej jako platidlo.
Také Aztékové považovali čokoládu za afrodiziakum. Původní chuť čokolády byla velice hořká, proto se kakaové boby nejdříve fermentovaly, pražily a drtily. Rozdrcené boby se zahušťovaly kukuřičnou moukou a přidávalo se různé koření jako vanilka a chilli. Tuto pochoutku, kterou nazývali chocolatl, pila pouze vládnoucí vrstva.
Do Evropy přivezl kakaové boby a nápoj chocolatl španělský dobyvatel Hernando Cortés v polovině 16 století, když si podrobil Mexiko.
V Evropě se stal tento čokoládový nápoj velmi oblíbeným a brzy se dostal do vyšších společenských vrstev. Pití čokolády bylo stále populárnější. Původní čokoládový nápoj byl hořký, a proto se časem začaly vymýšlet nové postupy na výrobu, také se do něj začal přidávat cukr.
Zásadní revoluci ve výrobě čokolády způsobil v roce 1828 Holanďan Conrad van Houten, který oddělil kakaové máslo od kakaového prášku, čímž se stala výroba čokolády levnější.
O pár let později, v roce 1847 vznikla první tuhá čokoláda smícháním kakaového másla, kakaového prášku a přidáním cukru.
První mléčná čokoláda byla vyrobena v roce 1875 přidáním kondenzovaného mléka.
Čokoláda je nepopiratelným zdrojem energie, přijde vhod v každé životní situaci.Pokud se čokoláda jí s mírou, je zdravá. Čokoláda obsahuje látky, zvané flavonoidy, které mohou mít ochranný efekt pro srdce. Jedna z teorií říká, že díky požitku z čokolády se v těle uvolňuje betaendorfin, který v těle vyvolává příjemné pocity. Čokoládase takstará o dobrou náladu a relaxaci.
Jaká čokoláda je vaše nejoblíbenější? Jak často jíte čokoládu?:-)
RE: Čokoláda | ja-nula...x) | 27. 10. 2008 - 14:37 |
RE: Čokoláda | zuuuzaaankkkaa | 27. 10. 2008 - 18:17 |
RE: Čokoláda | míša :) | 27. 10. 2008 - 19:08 |
RE: Čokoláda | kitty* | 28. 10. 2008 - 15:32 |
![]() |
žába | 28. 10. 2008 - 16:02 |
RE: Čokoláda | bjetulííí | 28. 10. 2008 - 20:42 |
RE: Čokoláda | dayunka | 29. 10. 2008 - 10:32 |
RE: Čokoláda | rikkísek | 29. 10. 2008 - 12:56 |
![]() |
žába | 29. 10. 2008 - 13:04 |