Čokoláda

26. říjen 2008 | 12.10 |
blog › 
Mix › 
Čokoláda

čokoláda 3čokoládka

Slovo čokoláda má původ v aztéckém slově xocolātl, jež má stejný význam. Je to jedna z nejpopulárnějších sladkostí na světě. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrnek tropického kakaového stromu Theobroma cacao.

Původním místem výskytu kakaovníku je tropický deštný prales, povodí Amazonky a Orinoka. Původní obyvatelé střední Ameriky považovali kakaové boby za dar Bohů. Za původní pěstitele kakaovníku jsou považováni Aztékové, Mayové a Olmékové.
Mayové rozšířili pěstování do dalších oblastí Střední Ameriky. Kakaový bob měl kromě zemědělského významu i význam náboženský.Chápali kakaový bob jako symbol plodnosti a úrody. Už Mayové s kakaem obchodovali a používali jej jako platidlo.

Také Aztékové považovali čokoládu za afrodiziakum. Původní chuť čokolády byla velice hořká, proto se kakaové boby nejdříve fermentovaly, pražily a drtily. Rozdrcené boby se zahušťovaly kukuřičnou moukou a přidávalo se různé koření jako vanilka a chilli. Tuto pochoutku, kterou nazývali chocolatl, pila pouze vládnoucí vrstva.

Do Evropy přivezl kakaové boby a nápoj chocolatl španělský dobyvatel Hernando Cortés v polovině 16 století, když si podrobil Mexiko.

V Evropě se stal tento čokoládový nápoj velmi oblíbeným a brzy se dostal do vyšších společenských vrstev. Pití čokolády bylo stále populárnější. Původní čokoládový nápoj byl hořký, a proto se časem začaly vymýšlet nové postupy na výrobu, také se do něj začal přidávat cukr.

Zásadní revoluci ve výrobě čokolády způsobil v roce 1828 Holanďan Conrad van Houten, který oddělil kakaové máslo od kakaového prášku, čímž se stala výroba čokolády levnější.

O pár let později, v roce 1847 vznikla první tuhá čokoláda smícháním kakaového másla, kakaového prášku a přidáním cukru.

První mléčná čokoláda byla vyrobena v roce 1875 přidáním kondenzovaného mléka.

Čokoláda je nepopiratelným zdrojem energie, přijde vhod v každé životní situaci.Pokud se čokoláda jí s mírou, je zdravá. Čokoláda obsahuje látky, zvané flavonoidy, které mohou mít ochranný efekt pro srdce. Jedna z teorií říká, že díky požitku z čokolády se v těle uvolňuje betaendorfin, který v těle vyvolává příjemné pocity. Čokoládase takstará o dobrou náladu a relaxaci.

čokoláda 7

čokoláda 4

čokoláda

čokoláda 8

Jaká čokoláda je vaše nejoblíbenější? Jak často jíte čokoládu?:-)

Zpět na hlavní stranu blogu

Hodnocení

1 · 2 · 3 · 4 · 5
známka: 1 (1x)
známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší

Komentáře

RE: Čokoláda ja-nula...x) 27. 10. 2008 - 14:37
RE: Čokoláda zuuuzaaankkkaa 27. 10. 2008 - 18:17
RE: Čokoláda míša :) 27. 10. 2008 - 19:08
RE: Čokoláda kitty* 28. 10. 2008 - 15:32
RE(2x): Čokoláda žába 28. 10. 2008 - 16:02
RE: Čokoláda bjetulííí 28. 10. 2008 - 20:42
RE: Čokoláda dayunka 29. 10. 2008 - 10:32
RE: Čokoláda rikkísek 29. 10. 2008 - 12:56
RE(2x): Čokoláda žába 29. 10. 2008 - 13:04